Biophilia 

Biophilia en interieurarchitectuur

Biophilia, letterlijk vertaalt ‘de liefde voor levende systemen’ stelt de relatie met de natuur als menselijke basisbehoefte. Dagelijks contact met de natuur is essentieel voor een vitale leefomgeving. Interieurarchitectuur gebaseerd op Biophilia vermindert stress, bevordert cognitieve functies en creativiteit en heeft een positieve invloed op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Dit betekent meer dan de directe visuele connectie met groen. Net zo belangrijk zijn zintuigen,  geluid, natuurlijke ventilatie, daglicht, temperatuur, materiaalgebruik, dagritme, seizoenen, kleur en hergebruik. We ervaren de natuur om ons heen met alle zintuigen, we ruiken, proeven, horen, luisteren en zien. De zintuigen vertellen ons veel meer.  Zintuigen zijn richtingaanwijzers en geven aan waar onze behoeftes liggen. Mensen ervaren het als harmonieus en plezierig als de zintuigen in balans zijn. En dat gebeurt precies als er een mooie balans ontstaat tussen orde en variatie, kleurencombinaties en bijzondere vormentaal en groenbeleving in een ruimte. 


Biophilia en Beplanting

Wij verbinden mensen met groen, door gebruik te maken van bestaande gebouwen en hier buiten naar binnen te halen door middel van beplanting en groen. We werken samen met beplantingsexperts Ten Brinke interieurbeplanting voor het ontwerpen van beplantingsvoorstellen. De kennis en frisse ideeën van Studio Funck & Koek in combinatie met de praktische ervaring van Ten Brinke Interieurbeplanting maken dat wij samen prachtige projecten kunnen opleveren.

Biophilia en de toekomst

Voorspeld wordt dat veel meer mensen in de  wereld in steden zal leven in de toekomst. Hierdoor is het behouden van de connectie met de natuur van essentieel belang voor het welzijn van de mens.  Dit doen wij door gebruik te maken van bestaande gebouwen en hier de natuurbeleving naar binnen te halen. Op basis van een aantal wetenschappelijke studies kan inmiddels worden aangetoond dat investeren in natuurlijke werk, - zorg,- onderwijsomgeving grote opbrengsten met zich mee kan brengen. Kinderen die in klassen met natuurlijk daglicht en plantenwanden verblijven leren beter, kunnen zich beter concentreren en voelen zich beter.

infographic_plantenenschool.jpg

Biophilic design rendeert!

Steeds meer organisaties passen een biophilia ontwerp toe omdat ze zich willen profileren als duurzaam bedrijf of omdat ze een goede werkplek willen creëren voor hun werknemers. Maar weten vaak niet dat dit veel geld kan opleveren. Met name op het gebied van productiviteit valt – letterlijk – veel winst te halen. Zo’n 90% van de kosten van een organisatie zijn namelijk personeelskosten. Als je dit vergelijkt met de kosten voor energie van een pand is dit zo'n 1% dit geldt tevens voor de huur 9 %. De economisch slimste en groenste investering is dus die in mensen; kleine verbeteringen in productiviteit of kleine afnames in ziekteverzuim leveren veel groter financieel voordeel op dan bijvoorbeeld energiebesparing!      

Bron:  onderzoeksbureau Terrapin Bright Green

infographic_plantenenschool3.jpg

Bron:  onderzoeksbureau Terrapin Bright Green

Biophilia en de 15 Patronen

Biophilia gaat uit van 15 patronen. De patronen zijn ontleend aan de natuur en ingedeeld in drie categorieën. Natuur in de fysieke ruimte: Toevoegen van beplanting, aanwezigheid van water, variatie in tempratuur en luchtstroom, geluiden, geuren. Visuele natuur: Contact met natuurlijke materialen, structuren en texturen. De natuur van de ruimte: De patronen in deze categorie zijn gerelateerd aan een menselijk verlangen om vergezicht te ervaren. de sensatie van risico te voelen, maar gaat ook over ontzag en verwondering.